Pe 2 decembrie se împlinesc 60 de ani de când viaţa pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti a fost curmată mult prea devreme. Posteritatea îi poate însă cunoaşte virtuozitatea şi talentul prin intermediul muzicii sale, a înregistrărilor şi obiectelor ce i-au aparţinut. În acest scop, una dintre expoziţiile Muzeului Naţional “George Enescu” dedicată lui Dinu Lipatii a luat drumul spre oraşul Lausanne, Elveţia, acolo unde va putea fi vizitată toată luna decembrie. Expoziţia este găzduită de Ecole Hoteliere de Lausanne, iar proiectul a fost realizat cu sprijinul Ambasadei României la Berna şi Radio România Muzical.
Expoziţia reflectă prin poze, manuscrise, mărturii, articole de presă sau scrisori viaţa lui Dinu Lipatti. Născut la 19 martie 1917, Dinu provine dintr-o familie de muzicieni care i-au încurajat darul de care a dat dovadă încă de mic copil. A avut parte de îndrumările unor pedagogi de seamă, români şi străini, s-a bucurat de prietenia şi aprecierile elogioase ale unor personalităţi de elită ale vieţii muzicale internaţionale.
Lipatti şi-a format o viziune modernă asupra artei interpretative, stabilind un echilibru desăvârşit între rigoare şi libertate, între luciditate şi inspiraţie, totul bazat pe respectul faţă de textul muzical. Cea de a doua mare pasiune a sa, compoziţia, i-a adus trei distincţii la Concursul “George Enescu”, dovadă că lucrările create de el au marcat contribuţii însemnate în muzica românească. Nu întâmplător, Lipatti a fost considerat un „fiu spiritual” al marelui Enescu; legătura dintre ei s-a cimentat treptat, prin colaborări exemplare, prin preţuire şi afecţiune reciproce. Amândoi au devenit simboluri ale artei româneşti, căci, aşa cum spunea Mihail Jora în 1967, la aniversarea a 50 de ani de la naşterea lui Lipatti, „...o fericită coincidenţă a făcut ca pe pământul acestei ţări să se nască, la o depărtare de 36 de ani, doi mari artişti din medii diferite, având însuşiri identice: aceeaşi modestie, aceiaşi putere de muncă, acelaşi avânt creator, aceeaşi imensă dragoste pentru arta pe care o slujeau cu sfinţenie. Să cinstim aşadar memoria lui George Enescu şi a lui Dinu Lipatti!”
Nu am fost contemporani cu Dinu Lipatti. Expoziţia de la Lausanne ne poate însă transpune în lumea muzicii şi pasiunilor sale, a oamenilor care l-au îndrumat, pe care i-a admirat şi care l-au elogiat. Iar dacă pe parcursul lunii decembrie ajungeţi cumva la Lausanne, în Elveţia nu rataţi expoziţia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu