luni, 1 noiembrie 2010

Metamorfoza unui container naval în spațiu artistic

„Import/Export” este numele instalaţiei artistice care acum trei săptămâni lua forma unui simplu container naval situat în curtea Muzeului „George Enescu”. Transformarea a avut loc prin mâinile şi imaginaţia artistului francez Laurent Pernel şi a rezidenţei sale artistice în Bucureşti în cadrul proiectului ”City Switch”. Rezultatul final poate fi vizualizat de către public cu ocazia vernisajului expoziţiei, marţi 2 noiembrie, orele 19:00, în acelaşi loc, precum şi pe întreg parcursul lunii noiembrie.

Rezidenţa artistică în container reprezintă ideea celei de-a doua ediţii a proiectului ”City Switch”, realizat de Galeria Roger Tator (Lyon, Franţa) şi Fundaţia Raţiu (România). Artistul invitat – francezul Laurent Pernel - propune publicului două teme de gândire. Pe de o parte, artistul a dorit metamorfoza containerului într-o replică istorică şi contemporană (la scară monumentală) a pavilionului României din cadrul Expoziţiei Universale de la Paris din 1900, însă cu amprenta unor mesaje sociale foarte actuale pentru România: expulzarea romilor români din Franţa. În acest sens, artistul a ales să îmbrace domul pavilionului (a cărui arhitectura este foarte asemănătoare cu cea a Mănăstirii Argeşului) în materialul utilizat pentru fabricarea sacilor de rafie – un simbol de identitate pentru rromi, aşa cum a apărut în imaginile din mass media franceză. Pe de altă parte, containerul ca spaţiu anexat somptuosului Palat Cantacuzino vrea să creeze conexiunea cu mai vechile construcţii din secolele XVIII-XIX de tip kiosk (în franceză ”folie”), făcute de către aristocraţi în grădinile palatelor lor, forme arhitecturale destinate petrecerii plăcute a timpului în şi alături de natură. Mesajul – protejarea unor astfel de clădiri istorice şi culturale. Mai multe informații despre expoziție dar și despre Laurent veți putea citi într-un interviu următor.

Laurent Pernel, autorul acestei metamarfozări a containerului, este un artist mereu în căutare de a experimenta în spaţii virane, de a interacţiona cu istoria şi arhitectura locurilor şi de a propune teme sociale spre dezbatere şi meditaţie. ”Atelierul meu este spaţiul public pe care îl investesc în diferite modalități. Aceste lucrări “in-situs” (în spațiul public) ne provoacă pe furiş privirea, perturbă cu forţa şi umor viziunea noastră”, a declarat Laurent Pernel. În toamna anului viitor, câţiva artişti români vor lucra într-un astfel de spaţiu deschis în Lyon, Franţa, în cadrul etapei următoare a programului ”City Switch”.

Vernisajul expoziţiei este precedat de închiderea proiectului ”Eufonia 2010” la Muzeul „George Enescu”, marcat printr-un recital susţinut de violonistul Alexandru Tomescu pe vioara Guarnieri ce i-a aparţinut compozitorului George Enescu (ora 18:00).

Vă așteptăm așadar marți 2 noiembrie - o seară bogată în evenimente la Muzeul George Enescu!

Niciun comentariu: